top of page

Vragen en antwoorden

Zuurdesem (afgekort; desem) is een natuurlijk middel waarmee je het deeg van brood kunt laten rijzen (groeien). Desem ontstaat wanneer je water, bloem en rogge-volkorenmeel in de juiste verhouding met elkaar mengt en laat staan. Door natuurlijke melkzuurbacteriën fermenteert het mengsel en komt het tot leven; het gaat als het ware ‘bubbelen’. Dit gefermenteerde papje is de desem waar brood van gerezen kan worden. We noemen dit ook wel ‘starter’. Alle broden bij bakkerij MAMA zijn desembroden: broden die bereid zijn middels deze methode.

​Naast zuurdesem kun je een brood ook laten rijzen  met (bakkers)gist. Dit product behoort tot het rijk van de schimmels, iets heel anders dan de melkzuurbacteriën in zuurdesem. Gist heeft een agressievere werking- in de zin dat je met slechts een hele kleine hoeveelheid deeg zeer snel kan laten rijzen. De meeste broden die hedendaags gemaakt en gegeten worden, zijn bereid met gist. Omdat het snel werkt en er relatief weinig van nodig is, is het een stuk goedkoper om brood mee te maken. Echter zijn schimmels wel een stuk lastiger verteerbaar voor het lichaam dan melkzuurbacteriën. Dit is één van de redenen waardoor je lichaam verschillend kan reageren op desembroden en gistbroden.

Nee, onze broden bevatten geen melkproducten of andere toevoegingen en zijn daarom lactosevrij. Dit is met uitzondering van speciale recepturen zoals rozijnenbollen, waar roomboter in zit of bijvoorbeeld viennoiserie (croissant) producten. Onze medewerkers staan altijd klaar om je hier meer informatie over te geven.

KarelLosNw1111.png

Wat is (zuur)desem?

En wat is dan gist?

Bevatten jullie broden lactose?

Maken jullie koolhydraatarm brood?

Het korte antwoord is: nee, wij maken geen koolhydraatarm brood. Koolhydraatarm brood is bekend geworden doordat ooit het idee verspreid is dat koolhydraten ongezond zouden zijn- en men hierdoor extra gewicht kan krijgen. Broden die verkocht worden met het label een ‘laag koolhydraatgehalte’ te hebben, zijn broden waarbij het tarwemeel deels vervangen wordt door producten als sojameel. Omdat wij ons richten op pure producten zonder toevoegingen, maken we geen koolhydraatarm brood.

bottom of page